Målgruppe
Undervisningsmaterialet er utviklet med innsatspersonell som primær målgruppe. Innholdet vil imidlertid også egne seg for ansatte som følger opp–, eller som selv møter flyktninger fra Ukraina.
Gjennomføring
Undervisningsmaterialet består av undervisningsfilmer, og er delt inn i fem moduler:
- Kunnskapsgrunnlag
- Krisereaksjoner og psykologisk førstehjelp
- Stressmestring og regulering
- Ivaretakelse av personell
- Avlastningssamtalen
Modulene kan gjennomføres enkeltvis, men det anbefales samlet da temaene er knyttet til hverandre.
Modul 1: Kunnskapsgrunnlag
Her vil du lære om kunnskapsgrunnlaget for støtte til innsatspersonell og berørte etter potensielt traumatiserende hendelser, som også inkluderer frivillige hjelpere. Temaer som risikofaktorer, stresstoleranse og motstandskraft blir gjennomgått, i tillegg til de grunnleggende prinsippene for oppfølging av personell.
Modul 2: Krisereaksjoner og psykologisk førstehjelp
Denne undervisningsfilmen tar for seg vanlig menneskelige reaksjoner i møte med en dramatisk hendelse, og ulike faktorer som kan påvirke disse. Du vil lære grunnleggende prinsipper om hvordan møte mennesker i krise.
Modul 3: Stressmestring og regulering
I møte med mennesker som har opplevd dramatiske hendelser, som flukt fra krig, er det viktig at hjelpere evner å regulere seg og håndtere eget stress. Denne filmen gjennomgår noen sentrale perspektiver, i tillegg vil du få tips til relevante verktøy og metoder for stresshåndtering.
Modul 4: Ivaretakelse av personell
I denne filmen gjennomgås rutiner som bidrar til å redusere belastning under og etter en innsatsperiode. Disse tilnærmingene illustreres fra ulike perspektiver, og gjenspeiler de oppdaterte faglige anbefalingene når det gjelder ivaretakelse av personell.
Modul 5: Avlastningssamtalen
Avlastningssamtale er lederstyrt, og gjennomføres etter særskilt belastende hendelser. I denne filmen kan du lære om hvordan du kan gjennomføre en slik samtale.