Stressforsker og doktor i psykologi, Elissa Epel ved universitetet i California, trekker på egen og andres forskning om hvordan å takle stress. Hun gir følgende råd om det vi kan gjøre for å ha det best mulig i pandemisituasjonen – når den trekker ut og tærer på kreftene:
Det kan være til hjelp for deg å lage en liste over det du kan kontrollere og det du ikke kan kontrollere. Eksempler på det du kan kontrollere er å etterstrebe en positiv holdning, hvordan du følger myndighetenes anbefalinger, begrense mediebruk og finne på morsomme ting å gjøre hjemme.
Forsøk å la bekymringene gli forbi i bevisstheten, særlig om det du ikke kan kontrollere, slik som varigheten av pandemien, andres atferd, andre personers motiv, om andre følger lover og regler, med mer.
Tips til god mestring:
1) Hold deg fysisk trygg fra viruset: hold fysisk avstand, vask hendene og hold deg hjemme når du kan.
2) Reduser mediebruken for å redusere angst. Å følge med på alle nyheter knyttet til pandemien kan gi deg mer angst. Prøv å begrense nyhetstilgangen til et par ganger om dagen. Hold deg spesielt unna nyhetene før du legger deg om kvelden.
3) Få sosial støtte fra andre på telefon, via tekstmelding eller FaceTime. Det er viktig å kunne ha noen å dele følelser med og få støtte av, jevnlig og langvarig. Snakk om ting dere normalt ville ha snakket om, som litteratur eller andre ting du er opptatt av. Å få og gi kos til kjæledyr kan også være veldig stressreduserende.
4) Finn måter å uttrykke vennlighet, tålmodighet og engasjement. Vær ekstra snill med deg selv. Det er en tøff tid for folk over hele verden.
5) Lag nye rutiner og forsett å ha en sunn levemåte. Legg deg tidlig og gå daglige turer på dagtid, dersom du har mulighet.
6) Spis godt og sunt. Stress gjør at vi fort tyr til sukker og ferdigmat, som kan gjøre vondt verre. Næringsrik mat hjelper på hvordan vi har det.
7) Når du arbeider hjemme, så husk at «godt nok» er en tilstrekkelig standard. Ikke forvent å ha samme produktivitet som på kontoret. Prioriter det som er viktig og reduser kravene til deg selv. Ha et bestemt sted hvor du jobber, sørg for minst mulig støy og ha klare rammer for når arbeidsdagen starter og slutter. Ha gjerne kontakt med kolleger for å få støtte, skape struktur og redusere sosial isolasjon.