Pandemier rammer alle, men ulikt.
Hvordan påvirker en pandemi befolkning og tjenester?
En pandemi krever bred psykososial oppfølging av deler av befolkningen, og kan gi press på tjenestene og ansatte. Hensynet til smittevern påvirker tilbudene til sårbare grupper, samtidig som støtte er desto viktigere i en usikker tid.
Befolkningen som helhet får økt risiko for stressrelaterte plager under en pandemi, for eksempel angst og depresjon. Mange er redde for at de selv eller deres nærmeste skal bli smittet, syke, miste jobben, få dårligere økonomi, eller bli isolerte og ensomme. Sårbare grupper rammes spesielt hardt: familier hvor det foregår vold, asylsøkere, flyktninger, psykisk syke og mennesker med alvorlig og/eller kronisk fysisk sykdom.
Mennesker som befinner seg på utsiden av samfunnet vil også kunne være særlig utsatt, for eksempel dem med midlertidig opphold eller nyetablerte med lite lokalt nettverk. Det kommer rapporter om økt partnervold som konsekvens av koronakrisen og påfølgende smitteverntiltak. Hvordan kan man støtte befolkningen på avstand?
Her finner du artikler om hvordan hjelpeapparatet kan gi psykologisk førstehjelp under en pandemi, hvordan de kan ivareta seg selv og mer informasjon om og tiltak for sårbare grupper.
Artikler

Psykisk helsevern påvirket av pandemien
Les mer

Proaktiv psykososial oppfølging under pandemien
Les mer

Psykologisk førstehjelp til koronarammede
Les mer

Møte koronarammede
Les mer

Barn i risiko under en pandemi
Les mer

Forebygging av familiekonflikt under en pandemi
Les mer

Stressmestring under en pandemi
Les mer

Asylsøkere og flyktninger under en pandemi
Les mer

Sårbare migranter under en pandemi
Les mer

Kontaktliste for sårbare grupper
Les mer

Fysisk trening kan gi bedre mental helse under pandemien
Les mer