Hopp til hovedinnholdet

SMART – et stressmestringsverktøy

app

Stressmestringsappen SMART er et selvhjelpsverktøy med en rekke ulike øvelser som gir kunnskap om hva som skjer med mennesker i stressende perioder. SMART gir tips, råd og øvelser som kan øke din robusthet mot stress, – før, under og etter store påkjenninger.

SMART står for StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening. Appen gir gode råd og øvelser for å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer. 

SMART gir kunnskap om og øvelser for å mestre følgende områder:

  • Fysisk: kontrollert pust, jording, progressiv muskelavslapning og måling av hjertefrekvens som viser effekt av avspenningsøvelser (biofeedback)
  • Tanker: stanse negative tanker, revurdering av tanker, utfordre tankemønstre, håndtere bekymringstanker og grubling
  • Følelser: avledning, følelsesmessig regulering og sinnemestring
  • Atferd: fysisk aktivitet, sosial kontakt og god søvnkvalitet

SMART er et selvhjelpsverktøy med en rekke ulike øvelser som gir kunnskap om hva som skjer med mennesker i stressende perioder, og hvordan de kan mestre stress, som bekymringstanker, irritabilitet og søvnvansker. Øvelsene i appen gjør det lettere å forstå sammenhengen mellom tanker, følelser og reaksjoner i kroppen. SMART kan brukes for å håndtere krevende hendelser fra 14 års alder og oppover.

SMART er utviklet som en app og dette gir fleksibilitet og tilgjengelighet. Den kan brukes der du er, og vil være lett å ta frem i stressende situasjoner. Det er enklere å anvende nye metoder når de kan brukes i reelle situasjoner, der de oppstår.

SMART kan brukes for å forebygge psykisk uhelse og stress, ved å lære deg strategier for å håndtere utfordringer som oppstår. Forskning viser at unngåelse er vanlig under stress, men optimister benytter denne strategien i mindre grad. De bruker heller fleksible mestringsstrategier når de faktisk kan handle.

Du kan lære mer om mestringsstrategier i SMART-appen. SMART viser hvordan du kan vurdere ulike handlingsalternativer og skille mellom hva du kan gjøre noe med og ikke. Den kan brukes alene som et selvhjelpsverktøy, som en del av hjelpetjenestens tiltak og i forberedelse og under oppdrag i krigs- og katastrofeområder.

Appen ble opprinnelig utviklet av Phoenix National Centre for Excellence in Posttraumatic Mental Health, for det australske forsvaret.

Tips fra SMART

  • Avspenning: Spenn først musklene og slapp deretter av.
  • Søvn: Unngå bruk av hvitt lys på mobil o.l. minst to timer før leggetid. Hvitt lys påvirker produksjonen av melatonin, hormonet som styrer søvn og våkenhet.
  • Sinnemestring: Bruk appen for å finne strategier som hjelper deg å håndtere irritabilitet og sinne, for eksempel å gå ut av situasjonen.
  • Tanker: Avled grubling og bekymringstanker. Prøv for eksempel å si så mange byer du klarer på bokstaven D.

Last ned SMART for iOS (Apple) eller Android (Google play).

SMART-filmer

Nedenfor finner du linker til fem animasjonsfilmer som forteller hvordan stressende situasjoner kan mestres ved hjelp av pusteteknikker, problemløsningsstrategier, sinnemestring, sosial støtte og god søvnkvalitet. Filmene kan brukes i undervisning, samtaler og veiledning.